Woord vooraf bij Sekswerknieuws (in voorbereiding)

Ik wil met Sekswerknieuws in de eerste plaats een overzicht geven van het nieuws over sekswerk, in het bijzonder over prostitutie oftewel hoererij.

Ik ben klant van sekswerkers en heb dus een persoonlijke motivatie om met dit onderwerp bezig te zijn, maar het is niet mijn bedoeling om dit blog over mij te doen gaan. Het gaat over de onderdrukking van de hoererij door de overheid en over de strijd hier tegen. Ik ben van mening dat sekswerkers hierbij de leiding moeten hebben, en dat hun belangen het zwaarste (moeten) wegen.

Ik wil graag een artikel schrijven over mijn persoonlijke verhaal wat het klant zijn betreft, maar dat hoop ik dan ergens ANDERS te publiceren. (Het meest persoonlijke wat ik tot dusver hier over schreef staat in de aanvulling onder mijn ‘manifest’ Vóór Vrije Hoererij! op Indymedia.) Een blog over ‘klant zijn’ ga ik niet maken, al hoop ik dat iemand anders het doet.

Ik wil met sekswerknieuws dus in eerste instantie zoals de naam al zegt nieuws verzamelen en doorgeven. Ik doe dit inmiddels al ruim een half jaar vrij structureel op mijn homepage, maar ik denk dat mijn bezigheid meer vruchten af kan werpen als ik mijn berichtgeving over sekswerk losmaak van mijn overige uitingen.

Aan de zelforganisatie van sekswerkers, waar ik een groot voorstander van ben, kan ik alleen een kleine bijdrage leveren door er over te berichten, en door als bondgenoot de eventuele oproepen te volgen van de min of meer georganiseerde sekswerkers die bij mij bekend zijn.

Ik hoop wel in de toekomst nog een bijdrage te kunnen leveren aan de door mij noodzakelijk geachte oprichting van een Algemene Vereniging voor Vrije Hoererij, en van een Vereniging van Klanten van Sekswerkers. Op dit moment acht ik mijn positie echter te zwak om een directe oproep daartoe te doen, hoewel wie zich hier evt. samen voor in zou willen zetten zich bij mij kan melden.

Hoewel het woord “hoer” m.i. géén beledigende betekenis heeft 1) wordt het wel door te veel mensen als beledigend opgevat en gebruikt. Het woord “prostituee” heeft zelfs een beledigende betékenis. Om deze reden geef ik als Sekswerknieuws de voorkeur aan het woord sekswerker, ondanks het feit dat het een ‘politieke correctheid’ ademt waar ik persoonlijk niet bepaald van hou, en ondanks het feit dat sekswerkers eigenlijk een verzamelterm is voor een grotere groep arbeiders dan alleen de hoeren/prostituees. Deze bredere groep sekswerkers naast de hoeren (porno, cams, strippen e.d.) is weliswaar eveneens zeer belanghebbend, maar de strijd spitst zich toch grotendeels toe op de hoererij/prostitutie. Wat dat betreft is het een beetje ongelukkig om het woord sekswerker als synoniem te gebruiken voor hoer/prostituee. Ook de andere sekswerkers dan hoeren zouden zich m.i. moeten organiseren, maar eerlijk gezegd weet ik zelf vrijwel niets van hun situatie, (afgezien van Belle Knox).

Ik sta er voor open om van Sekswerknieuws een gezamenlijk project te maken. Zolang ik dit nog alleen doe zal ik (echter) meestal de ‘ik’-vorm gebruiken om Sekswerknieuws aan te duiden. (Hoewel ik soms ook de derde persoon gebruik.)

Standpunten van Sekswerknieuws zijn:

1. Seksuele zelfbeschikking is een belangrijk mensenrecht. Betalen – of betaald worden voor seksueel contact doet hier NIETS aan af.

2. Voor sekswerkers is bovendien de vrijheid van beroepskeuze en -uitoefening van toepassing, eveneens een zeer zwaarwegend mensenrecht.

3. Alle beperkingen die door de overheid worden opgelegd aan de hoererij, zowel die vanwege de vergunningplicht als die vanwege de punten in de mensenhandelwet die betrokkenheid bij vrijwillige prostitutie van een ander criminaliseren (zoals het verbod om de reis voor een buitenlandse sekswerker te organiseren e.d.) zijn DISCRIMINATIE van sekswerkers.

4. Veruit het grootste deel van de misstanden in de seksindustrie zijn een direct gevolg van deze discriminerende beperkingen, of worden hierdoor minstens enorm in de hand gewerkt.

5. Ondanks het bestaan van misstanden staat de sector er toch VEEL beter voor dan de lasterlijke en en stigmatiserende berichtgeving van de overheid en de media wil doen laten geloven.

6. Achter de huidige onderdrukking van de hoererij door de overheid (die de laatste jaren sterk toeneemt) en de structurele discriminatie (van m.n. hoeren, maar ook van klanten en andere betrokkenen bij de seks-sector) in de maatschappij zitten duizenden jaren van stigma(tisering) en taboe afkomstig vanuit de blijkbaar algemeen menselijke angst voor seks, die collectief wordt geprojecteerd op de hoererij. (Vaak doelbewust aangewakkerd door kerken en niet alleen door hen.) Vrije hoererij en algemene seksuele bevrijding kunnen daarom niet los van elkaar gezien worden.

7. Veel sekswerkers zijn migranten. Zij moeten opboksen tegen dubbele discriminatie. Om hun positie te versterken is het belangrijk om stelling te nemen tegen (al dan niet racistische) vijandigheid tegen migranten. Migratie-specifieke kwesties moeten uiteraard benoemd worden, maar het uitgangspunt moet hierbij altijd het RECHT op zowel migratie als sekswerk zijn.

8. De aanval op het zelfbeschikkingsrecht (van m.n. hoeren, en ook dat van klanten en andere betrokkenen bij de seks-sector) maakt deel uit van de algemeen oprukkende controlestaat. De steeds verder gaande privacyschendingen zijn voor sekswerkers (en ook voor klanten en andere betrokkenen bij de seks-sector) DUBBEL bedreigend omdat alleen de anonimiteit hen bescherming kan bieden tegen discriminatie. Het is daarom belangrijk om stelling te nemen tegen de controlestaat in het algemeen en alle specifieke maatregelen m.b.t. sekswerk in het bijzonder. (Zoals registratie. De lijst is lang.)

Dit is een voorlopige formulering die mogelijk nog zal worden herzien. Misschien ook naar aanleiding van eventuele reacties. De grote lijn echter is hopelijk duidelijk.

Sekswerknieuws blijft voorlopig in voorbereiding. Ik hoop er nog wat belangrijks op te zetten, de lay out te verbeteren, en een werkroutine op te bouwen voor ik het ‘echt’ wil gaan lanceren.

Ondertussen heb ik wel mijn aanwezigheid kenbaar gemaakt op twitter. Ik volg twitter al langer, maar nu ik mij geregistreerd heb ontdek ik veel nieuws. Ik zou graag sneller willen doorpakken maar ik heb mij toch voorgenomen om te proberen het rustig aan te doen. Ik ben in eerste instantie op twitter om nieuws te verzamelen, om updates van dit blog door te geven, en om in gesprek te komen met sekswerkers en bondgenoten. Maar ik ben al uitgenodigd om ook te helpen de tegenstanders ter verantwoording te roepen. Ik zal wel doen wat ik niet laten kan. Maar alles op zijn tijd! Later.

Met vriendelijke groet, Wessel Koopmans aka Sekswerknieuws

1. Tweets van Fleur van Schaik: “Hoer is het Nederlandse woord voor een vrouw die zich niets van zeden aantrekt.” , “Prostituee is uit Latijn afgeleid voor iemand die aan de straat te koop wordt gezet.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s