Herpublikatie: Voor Vrije Hoererij!

Eerder verschenen op mijn homepage en op Indymedia (met uitgebreid ps).
Laatste alinea, enkele koppelingen en het ps zijn herzien / toegevoegd.

Wessel Koopmans

(Wederzijds vrijwillige) seks is een mensenrecht. Of hiervoor geld gevraagd of geboden wordt doet daar niks aan af. De staat heeft niet het recht om het recht op vrije beroepskeuze en -uitoefening van hoeren, en het recht op seksuele zelfbeschikking van hoeren en hun klanten in te perken. Helaas worden deze rechten wel in steeds grotere mate ingeperkt, ondanks het feit dat hoererij in Nederland toch legaal is.

Nog afgezien van het verschrikkelijke wetsvoorstel WRP, wat alleen maar kan worden beschouwd als de eerste fase van de invoering van een totaalverbod, wordt de hoererij nu al ernstig belemmerd door de vergunningplicht en door de speciale mensenhandelwetten.

Vergunningplicht
Het is voor zelfstandige hoeren zeer moeilijk om aan een vergunning te komen (voor thuisontvangst en escort). Hierdoor zien veel hoeren zich door het overheidsbeleid gedwongen om voor een baas te werken. Ook ramenbuurten, zoals het Zandpad en de Hardebollenstraat in Utrecht, zijn gesloten door de vergunningen in te trekken. Hierdoor is er een groot tekort aan werkplekken en zien veel hoeren die zelfstandig willen blijven zich gedwongen om zonder vergunning, dus ‘illegaal’, te werken wat hen volledig rechteloos maakt.

Speciale mensenhandelwetten
Deze wetten (o.a. art. 273f, zie artikel Fleurtje van Schaik) verbieden het bijvoorbeeld om voor hoeren uit het buitenland de reis en het verblijf te regelen, terwijl dit voor arbeiders met elk ander beroep gewoon toegestaan is. Ook kunnen partners van hoeren veroordeeld worden tot zware straffen voor de minste betrokkenheid bij het werk van hun vriendin, bijvoorbeeld als zij hen naar hun werk rijden of een boodschap voor ze doen, regelmatig bellen etc. De mensenhandelwetten zijn nergens voor nodig want misdaden als afpersing, bedreiging en geweld waren altijd al strafbaar. Wel maken de wetten het buitenlandse hoeren zeer moeilijk om legaal hier aan de slag te komen, en voor alle hoeren om een relatie aan te gaan. (Zondares noemt de vergunningplicht de ‘pooierplicht’ en de speciale mensenhandelwetten het ‘partnerverbod’)

Mensenrechten in het geding
Het zelfbeschikkingsrecht van met name hoeren, maar ook van alle andere betrokkenen bij de hoererij wordt ernstig geschonden door de beperkende vergunningplicht en de speciale mensenhandelwetten.

Hetze in de media
Aangestuurd door de overheid die overal ramen aan het sluiten is, terwijl er in Den Haag de laatste hand gelegd wordt aan de WRP, is er een grote hetze in de media gaande waarbij de hoererij altijd in één adem genoemd wordt met mensenhandel en dwang. Een goed voorbeeld hiervan zijn de arrestaties in Utrecht op de dag (13-2) dat de opzet van de nieuwe redlightzone-uit-het-zicht bekend gemaakt werd.  (Zie een van de aanvullingen op mijn artikel: Gemeente Utrecht en Waterschap slopen Zandpad definitief.)

Misstanden?
Er wordt een zeer negatief beeld geschetst van de hele hoererij. Dat beeld is zeer onjuist. Hoeren zijn net zo gezond en gelukkig als andere vrouwen, bleek onlangs uit Deens onderzoek. Veel hoeren werken met veel plezier en hebben een grote beroepstrots.

Er zijn echter wel degelijk misstanden. Ten eerste zijn hoeren volledig rechtenloos tegenover de overheid. Ook diegenen die hun vergunning in orde gekregen hebben hebben te maken met invallen van controleurs en belastingsinspecteurs die weten dat hoeren geen klacht durven in te dienen en zeer onbeschoft optreden. Diegenen die zonder vergunning moeten werken hebben nog meer te vrezen. Verhuurders van werkruimtes zonder vergunning vragen zeer hoge huren voor hun risico. Omdat hoeren niet naar banken kunnen moeten ze voor hun investeringen naar woekeraars. Reisagenten van buitenlandse hoeren hebben soms schimmige of misleidende contracten. Er zijn afpersers actief die het op hoeren hebben voorzien. Dit is een onvolledige opsomming van misstanden die direct of indirect het gevolg zijn van de onderdrukking van de hoererij door de overheid en de rest van de maatschappij.

Dus ja er zijn inderdaad misstanden zoals de mensen die de hoererij willen verbieden of inperken niet nalaten te beweren. Maar de oplossing voor deze misstanden is juist VOLLEDIGE legalisering!

De misstanden hebben echter geen van allen te maken met de seksuele dienstverlening op zichzelf. Hoeren kiezen daarvoor, ook al kunnen veel mensen zich dat niet voorstellen. Met meer of minder enthousiasme, zoals arbeiders in elk beroep. De bewering dat veel hoeren gedwongen zouden zijn is  ongefundeerd.
De bewering dat hoererij iets te maken zou hebben met vrouwenonderdrukking of seksueel geweld is dat eveneens. De tegenstanders van de hoererij deinzen voor niets terug om een verbod of inperking te rechtvaardigen. Mensen als Renate van de Zee zeggen nooit een ‘Happy Hooker’ ontmoet te hebben. Maar dat zijn leugens. Van der Zee heeft KanStaandPijpen (twitter) bijvoorbeeld geblokt omdat ze de discussie niet aandurft. Gert Jan Seegers heeft zich in vreemde bochten gewrongen om onder een discussie met Zondares uit te komen. Hoeren moeten opletten met hun privacy, maar ze laten wel degelijk van zich horen! Alleen luisteren de overheid en de media nog steeds liever naar de verbiedertjes.

Mijn inzet
Ik ben openlijk klant geworden uit protest tegen de sluiting van Utrechts’ redlightzones. Toen ik daartoe besloot was ik nog ex-klant. Ik heb heel lang en diep als klant en als ex-klant ‘in de kast’ gezeten. Doordat ook de klanten zich niet uit durven spreken hebben de tegenstanders van de hoererij vrij spel. Ik vind dat wij – hoeren, klanten en andere betrokkenen – ons wél uit moeten spreken (desnoods gemaskerd). Wij moeten nu NEE zeggen tegen de WRP [ingevoegd: en tegen het Wetsvoorstel Klantcriminalisering wat na de eerdere publikatie van dit artikel is ingediend en alle klanten van hoeren volledig rechteloos zal maken als het wet zoui worden]! Zelfs al ziet het er naar uit dat deze toch wel aangenomen gaat worden is het toch uiterst belangrijk om duidelijk te maken dat dit niet deugt. Ik heb daarom bij herhaling gelijkgestemden opgeroepen om samen een aktie te organiseren. Op deze oproep heb ik wel enige sympathiebetuigingen ontvangen maar tot daadwerkelijke samenwerking heeft ie nog niet geleid. Vooralsnog beperk ik mij dus tot datgene wat ik zelf kan doen.

 

p.s. Ik gebruik tegenwoordig (als Sekswerknieuws) het woord sekswerker in plaats van hoer – zie hier mijn overwegingen hiervoor en (en voor de standpunten van Sekswerknieuws) – maar omdat dit een herpublikatie is vond ik dat een te grote wijziging van de originele tekst.

Wat de alinea onder het kopje vergunningplicht betreft daar ontbreekt de uitleg over wat deze vergunningplicht nu precies inhoudt. Toen ik dit artikel schreef snapte ik dat nog niet en ook nu snap ik het nog maar gedeeltelijk want dit is een juridisch zeer onduidelijk verhaal. Ik hoop dat ik daar binnenkort meer over kan melden. In ieder geval komt het er op neer dat sekswerkers zonder vergunning in de PRAKTIJK vrijwel rechtenloos zijn.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s