Gemeente Utrecht, Heropen het Zandpad en de Hardebollenstraat! Sluiting was onterecht.

Door Wessel Koopmans

Morgen (do. 27-8) staat het bestemmingsplan voor het zgn. “Nieuwe Zandpad” op de agenda van de Utrechtse gemeenteraad. Dit zogenaamde Nieuwe Zandpad moet volgens de gemeente in de plaats komen van de inmiddels al weer ruim twee jaar gesloten redlight-zones het Zandpad en de Hardebollenstraat. Deze werden door de gemeente gesloten omdat de verhuurders er van werden verdacht medeplichtig te zijn aan mensenhandel. (Letterlijk is dat wellicht niet zo gezegd, maar dit is overduidelijk het beeld wat er neergezet is. Bewijs is hiervoor nooit geleverd.) In een rechtsstaat zou men verwachten dat er dan een strafrechterlijk onderzoek gestart zou worden om de schuld of onschuld van de verdachten aan te tonen. Dat is echter niet gebeurd. In plaats daarvan werden de vergunningen van de werkruimtes ingetrokken. Dit soort vergunningen zijn aan zóveel onredelijke bepalingen gebonden dat er altijd wel iets te vinden is om de vergunninghouder op te pakken. Hierdoor werden de redlightzones gesloten en konden de beschuldigden zich niet verdedigen tegen de laster die door de gemeente in de media over hen uitgestort werd.

Behalve de verhuurders werden 330 sekswerkers en vele tienduizenden klanten gedupeerd door de sluiting. De sekswerkers werden vrijwel van de ene dag op de andere op straat gegooid zonder enige compensatie. (Als zij woonachtig waren in Utrecht konden ze wel een bijstandsuitkering aanvragen, maar daarvoor zouden ze eerst hun huis of ander vermogen moeten ‘opeten’ en bovendien hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel – die noodzakelijk is voor de uitoefening van hun beroep als zelfstandige – moeten opgeven.)

De gemeente had echter een mooi plan: De dames moesten maar een coöperatie oprichten en een huurcontract afsluiten met de eigenaar van de werkruimtes en dan zouden de redlightzones binnen “zes weken” weer heropend kunnen worden. De adviseurs die de sekswerkers hierbij konden helpen stonden al klaar in de startblokken en zo gezegd zo gedaan werd de coöperatie de Macha’s opgericht. De adviseurs bleken echter van mening dat de eigenaars uitbuiters waren en dat de werkruimtes daarom alleen voor een symbolisch bedrag gehuurd mochten worden en blokkeerden de totstandkoming van een huurcontract. (Meer over deze onverkwikkelijke geschiedenis in De verborgen krachten achter de mislukte heropening van het Zandpad)
Hierop verlieten de (meeste) sekswerkers de coöperatie en begonnen het bedrijf Freya.  Freya wist wel contracten te sluiten, evenals een ander bedrijf, Midned, wat eveneens een vergunningaanvraag had gedaan om werkruimtes te verhuren. Deze aanvragen werden echter door de gemeente op alle mogelijke manieren tegengewerkt, oa. met telkens nieuwe voorwaarden.

Enkele maanden later zegde het Waterschap op verzoek van de gemeente de huur op van de ligplaatsen voor de boten aan het Zandpad, en kwam de gemeente met het plan dat er een “Nieuw Zandpad” zou moeten komen. Ik schreef destijds hierover dit artikel wat m.i. nog steeds volledig overeind staat. (Eén fout staat er echter wel in het artikel want ik wist toen niet dat de Macha’s nog maar één sekswerker als lid had en volledig werd gerund door de adviseurs.)

Ook werd de apv veranderd: zogenaamd in het belang van de sekswerkers, maar in feite maakten de nieuwe vereisten de lopende vergunningaanvraag van Freya onmogelijk.

De gemeenteraad nam weliswaar een motie aan voor de tijdelijke heropening van het Zandpad maar de tegenwerking bleef doorgaan, waardoor de vergunningaanvragen van Freya en Midned uiteindelijk werden afgewezen. (Freya heeft nu alleen nog een vergunningaanvraag voor de Hardebollenstraat lopen. Ook dit wordt door de gemeente eindeloos getraineerd.)

De geplande opening van het Nieuwe Zandpad zou dit jaar zijn. Ook werd er een tijdelijke redlightzone beloofd. Voor de tijdelijke zone waren er serieuze investeerders en vergaande plannen, maar ook dit alles werd weer door de gemeente van tafel geveegd. Voor het Nieuwe Zandpad zijn géén serieuze investeerders meer in beeld omdat deze allemaal door de onbuigzame houding van de gemeente zijn afgeschrikt. Ook stelt de gemeente de planning telkens bij, waardoor we nu moeten geloven dat het Nieuwe Zandpad in 2017 geopend zal worden. Dat is echter mi. zeer onwaarschijnlijk.

Nu wil men het bestemmingsplan wijzigen om de prostitutiebestemming van het water naar de lokatie van het Nieuwe Zandpad te verplaatsen. Dit zou de heropening van het ECHTE Zandpad definitief onmogelijk maken en mag dus NIET gebeuren. (In het voorstel voor de bestemmingsplanwijziging wordt – naar ik begreep – de bestemming prostitutie op de Hardebollenstraat weliswaar vooralsnog in tact gelaten, maar er ligt wel een apart voorstel om “de concentratie van alle raamprostitutie op één locatie als nieuw prostitutiebeleid vast te stellen”. Dit zal indien aangenomen ook de heropening van de Hardebollenstraat onmogelijk maken.)

Er is niemand die iets in het Nieuwe Zandpad ziet, afgezien van de politieke partijen, één sekswerker, en de al eerder genoemde adviseurs van de Macha’s die het plan hebben ingefluisterd aan de gemeente. Het ontwerp van de nieuwe zone (buiten het zicht, met een hoge muur er om, containerbouw, geen nooduitgangen, camera’s overal etc. etc.) is een AANFLUITING en verdient het zeker niet de naam “Zandpad”.

Inmiddels is er een onderzoek van prof. dr. Dina Siegel van de UU gepresenteerd  (het volledige verslag verschijnt spoedig) waaruit blijkt dat de beschuldigingen dat er sprake zou zijn geweest van grootschalige mensenhandel volledig uit de lucht gegrepen zijn, en dat het (zoals uiteraard EVENEENS te verwachten was) slecht gaat met een groot deel van de op straat gegooide sekswerkers. De gemeente gooide het onderzoek echter ongelezen in de prullebak en houdt vast aan het Nieuwe Zandpad.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

De gemeenteraad moet eindelijk eens toegeven dat de sluiting van de Utrechtse redlightzones een verkeerde beslissing was en dat het Nieuwe Zandpad niet gewenst wordt door sekswerkers en klanten. Heropen het Zandpad en de Hardebollenstraat! Als de gemeente de tegenwerking staakt kan dit op korte termijn gerealiseerd worden. Herstel de vroegere situatie want die was juist UITSTEKEND. Het is de keus tussen dàt of het Nieuwe Zandpad met Sint Juttemis.

Versoepel aansluitend ook het vergunningbeleid om thuisontvangst mogelijk te maken. Hiermee kunnen ook (kleine) coöperaties een kans krijgen. Coöperaties zijn een goed idee. Je moet het alleen niet willen OPDRINGEN. En ze zijn voor het beheer van grotere ramenzones waarschijnlijk ook minder haalbaar. Voor 3 of 4 sekswerkers die samen een werkruimte in een woning delen lijkt dit echter een véél voor de hand liggender model. In ieder geval moet thuisontvangst (en hotelontvangst en escort) mogelijk worden, zodat er een eind komt aan de jacht op sekswerkers. Het is een legaal beroep dus maak het ook legaal MOGELIJK op een lokatie naar KEUZE. Afschaffing van de vergunningplicht zou veel beter zijn, maar met een versoepeling kan Utrecht een heel eind komen. Sekswerkers zijn voor de overgrote meerderheid GEEN slachtoffers van mensenhandel, maar wèl slachtoffers van een uiterst repressief overheidsbeleid waarbij mensenrechten zoals het recht op vrije beroepskeuze en privacy ernstig worden geschonden.

Kappen dus met die onzin gemeente Utrecht. Het Nieuwe Zandpad is niets en wordt niets. Heropen het Zandpad en de Hardebollenstraat en versoepel het vergunningenbeleid!

 

Lees vooral ook mijn vorige artikel.
Raadslid Selma Bas heeft nog steeds geen excuses gemaakt aan de Zandpad dames voor haar uit de lucht gegrepen en uiterst stigmatiserende bewering dat een groot deel van hen “als vee verhandeld” zou zijn. Shame on you!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s